Reklama

Z zakonnej kuchni

Leczo w słoiku

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cukinia pochodzi z rodziny dyniowatych, przyjechała do nas z Włoch. Delikatna w smaku, lekkostrawna, zawiera sporo witaminy A i soli mineralnych. Można ją przyrządzać jak kabaczka.

Papryka pochodzi z Ameryki Południowej. Występują jej odmiany słodkie, półsłodkie i ostre, w zależności od zawartości kapsaicyny – substancji odpowiedzialnej za ostry smak. Zawiera sporo witamin, najwięcej C, która nie rozkłada się podczas gotowania, zapiekania czy smażenia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Leczo w słoiku to danie wegetariańskie. Doskonale smakuje z wędliną – wystarczy pokroić cebulę w piórka, zrumienić ją na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, lekko podsmażyć, dodać leczo ze słoika i wymieszać.

Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

Składniki:

• 1 kg cukinii
• 1 kg papryki (różnokolorowej)
• 1 kg pomidorów
• przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa umyć. Cukinię obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Całość dusić w garnku do miękkości. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę, dodać do cukinii z papryką, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, chwilę pogotować. Słoje wyparzyć wrzątkiem, napełnić je leczo. Pasteryzować w kąpieli wodnej ok. 30 min. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Porcja na 3 słoje o pojemności 1l.

2014-09-23 15:00

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Przekąski na grilla

Proste i łatwe w przygotowaniu przekąski urozmaicą grillowe menu i będą doskonałym dodatkiem do mięsnych dań.

SKŁADNIKI : *10 sztuk zielonych szparagów *oliwa z oliwek *1 ząbek czosnku *sól morska i mielony pieprz *łyżka stołowa sosu sojowego
CZYTAJ DALEJ

Abp Galbas: Chrystusa rozpoznają ludzie pokorni; siłacze tego świata zawsze będą wybrzydzać

2025-12-24 06:59

[ TEMATY ]

Boże Narodzenie

Abp Adrian Galbas

BP KEP

Abp Adrian Galbas

Abp Adrian Galbas

Chrystusa rozpoznają ludzie pokorni, którzy mają w sobie zgodę na miłość; siłacze tego świata zawsze będą wybrzydzać, krytykować i zawsze będą się od Niego oddalać - powiedział PAP metropolita warszawski abp Adrian Galbas.

PAP: W Święta Bożego Narodzenia Bóg przychodzi do nas jako małe dziecko. Dlaczego wybrał właśnie taki sposób na objawienie się ludziom?
CZYTAJ DALEJ

800 lat szopek bożonarodzeniowych

2025-12-24 08:53

[ TEMATY ]

szopka bożonarodzeniowa

Karol Porwich/Niedziela

24 grudnia 1223 r. w grocie w Greccio we Włoszech św. Franciszek z Asyżu przygotował pierwszą żywą szopkę bożonarodzeniową. To zapoczątkowało tradycję, która obecna jest dziś w całej Europie.

W szopce przygotowanej przez św. Franciszka na sianie w żłóbku złożono drewnianą rzeźbę Jezusa. W Świętą Rodzinę wcielili się mieszkańcy Greccio, przy żłóbku stanęły wół i osioł. Franciszek przygotował szopkę, aby pokazać ludziom historię zbawienia. Zakon franciszkanów kontynuował zwyczaj budowania szopek betlejemskich przed Bożym Narodzeniem i tradycja ta rozpowszechniła się w całej Europie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję