Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Śliwki

Badania wskazują na wiele korzyści zdrowotnych wynikających z konsumpcji śliwek, zarówno świeżych, jak i suszonych.

Niedziela Ogólnopolska 36/2024, str. 62-64

[ TEMATY ]

śliwki

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Śliwa jest jednym z najbardziej popularnych drzew owocowych w naszym kraju. Należy do rodzaju Prunus sp. L. W rodzaju tym występuje blisko 200 gatunków. Odmiany uprawne dzieli się na trzy grupy: amerykańskie, wschodnie oraz europejskie. W Polsce uprawę śliwy ogranicza się do rejonów: podkarpackiego, podsudeckiego, zachodniego, nadwiślańskiego oraz nadbałtyckiego. Okres jej kwitnienia przypada na kwiecień – maj. Świeżym owocem w zależności od odmiany można cieszyć się od lipca do listopada.

Wartość energetyczna śliwek różni się w zależności od odmiany. Przeciętnie waha się między 30 a 60 kcal w 100 g owocu. Wśród składników mineralnych przeważa potas – jedna śliwka dostarcza ok. 86,3 mg. Ponadto śliwki zawierają: magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Wśród witamin przeważa beta-karoten, lecz owoc dostarcza również witamin: A, C, B6 oraz K.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zawartość cukrów w śliwkach waha się między 6 a 29%. To zależy od ich odmiany, warunków uprawy oraz czasu zbioru. Pomimo wysokiej zawartości cukrów prostych, a także błonnika pokarmowego po spożyciu śliwek nie obserwuje się gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. Można je więc zaliczyć do owoców o niskim indeksie glikemicznym.

Reklama

Śliwki to bogactwo związków prozdrowotnych, należących głównie do grupy polifenoli. Warto pamiętać, że najwięcej substancji aktywnych jest w skórce śliwki – w miąższu jest ich pięć razy mniej. W owocach wykryto ponad 40 związków fenolowych. Kwasy fenolowe nadają owocom potencjał antyoksydacyjny. Przeprowadzone badania wykazują, że zawarty w śliwkach kwas chlorogenowy wpływa na obniżenie poziomu frakcji cholesterolu LDL i glukozy we krwi oraz wykazuje działanie antymutagenne i przeciwnowotworowe.

Śliwki wykazują również działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Wynika to z wysokiej zawartości w nich fenoli. Właściwości antyoksydacyjne wykazują ponadto rozpuszczalne w tłuszczach karotenoidy.

Owoce te wykazują właściwości przeciwalergiczne. Regularne spożywanie śliwek wpływa na poprawę funkcji poznawczych i parametrów zdrowia kości oraz na obniżenie czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.

Do innych właściwości prozdrowotnych śliwek należą: działanie antyproliferacyjne, poprawa metabolizmu glukozy i regulacja częstości wypróżnień. Znaną właściwością śliwek jest przeciwdziałanie zaparciom. Działanie przeczyszczające przypisuje się zwłaszcza śliwkom suszonym. Efekt ten zawdzięcza się działaniu sorbitolu, błonnika pokarmowego i polifenoli. Wykazano, że spożycie soku z suszonych śliwek zmniejsza trudności z wypróżnianiem, zmiękcza konsystencję stolca oraz zwiększa jego masę. Dzięki zawartości błonnika suszone śliwki mogą służyć jako prebiotyk – sprzyjają rozwojowi zdrowych mikroorganizmów jelitowych.

Warto w sezonie korzystać ze świeżych owoców, a poza sezonem sięgać po ich alternatywę, np. w postaci kompotów, dżemów, a przede wszystkim owocu suszonego. Śliwki są idealną przekąską – zdrową i słodką.

2024-09-03 13:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ciasta ze śliwkami

Kobieta pracująca, grana przez Irenę Kwiatkowską w Czterdziestolatku, radziła, że najlepszym sposobem na stresujące sytuacje jest pieczenie placka ze śliwkami. Może warto spróbować?

SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 10 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka ?o 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu 500 g śliwek 2 łyżki cukru trzcinowego
CZYTAJ DALEJ

Drogowskazy Leona XIV dla młodzieży

2025-11-24 09:49

[ TEMATY ]

młodzież

Leon XIV

Vatican News

Podczas pierwszego spotkania online z młodzieżą z USA, zorganizowanego w Lucas Oil Stadium w Indianapolis w ramach Narodowej Konferencji Młodzieży Katolickiej, Leon XIV odpowiadał na pytania młodych dotyczące wiary, przyjaźni, technologii i codziennych zmagań. Jego słowa są jak drogowskazy, które mogą stać się wsparciem dla nastolatków na całym świecie.

Pytania dotyczące korzystania z technologii, radzenia sobie z chwilami zwątpięń, przygnębienia a nawet rezygnacji, do Leona XIV kierowało pięciu młodych Amerykanów. Papież udzielił nie tylko wskazówek, ale przede wszystkim tchnął w nich ducha wiary i nadziei, wyrażając, że młodzi nie są jedynie przyszłością świata, ale przede wszytskim jego teraźniejszością.
CZYTAJ DALEJ

„Bądźcie święci!”. Wspomnienia Marii Okońskiej

2025-11-24 20:13

[ TEMATY ]

Maria Okońska

Łukasz Krzysztofka/Niedziela

Współpracowała z bł. Prymasem Tysiąclecia przez 39 lat. Wraz z członkiniami Instytutu wspierała go modlitwą i ofiarną pracą. Jako redaktor opracowywała teksty przemówień wielkiego Nauczyciela Narodu. Całe swoje życie oddała Matce Bożej. Właśnie ukazał się trzeci tom pamiętnika Marii Okońskiej.

Wydany tom obejmuje wspomnienia założycielki Instytutu Prymasa Wyszyńskiego z lat 1966-1989. Do 16 grudnia, czyli do rocznicy urodzin Marii Okońskiej, można go nabyć w przedsprzedaży poprzez stronę www.sklep.wyszynskiprymas.pl w promocyjnej cenie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję